С дигиталните рентгенови снимки облъчването е в пъти по-малко

Петър Стоянов е собственикът на две от най-добрите рентгенови дентални лаборатории в Пловдив и Пазарджик. „X-RAY“ са оборудвани с най-съвременната апаратура за създаване на висококачествени сегменти, панорамни, телерентгенографии и 3D рентгенографии в лицево-челюстната област.

Какъв е опитът Ви и кога отворихте клиниката си в Пловдив?

През 2013 г. отворих първата дентална рентгенова лаборатория в град Пазарджик. Насочих се към изцяло дигитална апаратура по нови технологии. Натрупах доста опит там. След две години работа имах идеята за направа на лаборатория и в Пловдив. Така през 2016 г. отвори врати втората лаборатория – този път в Пловдив. Тя е оборудвана с най-новите и модерни рентгенови апарати. Едно от предимствата в лабораториите е възможността за направа на конично-лъчева компютърна томография CBCT.

Какви са предимствата на тази томография?

Информацията, която получаваме от 3D CBCT изображенията, се използва във всички сфери на денталната медицина. Това е ключова част от правилното планиране за поставянето на зъбни импланти на оптималните места. Все повече започва да се използва и при ендодонтия и ортодонтия. При конично-лъчевата компютърна томография диагностиката в максило-фациалната област е много по-добра, отколкото при стандартните томографии. Чрез използването на конусовиден рентгенов лъч радиационната доза и времето, необходимо за сканиране, са значително намалено. Времето, необходимо за пълно сканиране, е 30 секунди и радиационната доза е в пъти по-малка от тази на обикновен скенер.

Как се развиха клиниките от основаването им досега?

През 2017г. замених старата апаратура с нова и така вече в двете лаборатории можем да извършваме всички видове дентални рентгенови снимки. За тези 5 години наистина инвестирахме доста пари в нова апаратура, но благодарение на това се дължи успехът ни. В началото, когато започнахме да предлагаме дигитална образна диагностика, срещнахме трудности в убеждаването на част от денталните лекари, но към днешна дата с радост мога да кажа, че все повече се предпочита дигитален образ.

Какви са предимствата на дигиталните снимки?

Предимствата пред старите конвенционални методи са много. Като се започне от това, че получената доза радиация за пациента е в пъти по-малка, и стигнем до това, че качеството на образа е много по-добро, като подлежи на обработка. Имаме и създадена онлайн платформа, на която качваме рентгеновите снимки за по-голямо удобство на пациентите и зъболекарите. Освен това можем да изпращаме файловете на имейл на други лекари. По този начин на всеки един пациент може се направи архив и така да се проследява лечението му.

Дигиталните снимки помагат и на Вашата работа, нали?

За мен като управител също има полза, тъй като при изпращането на всяка една снимка аз мога да контролирам качеството на изображенията дори от телефона си. Така коментираме целия процес с лаборантите и се учим от опита си, ставаме все по-добри.