Площадът в Благоевград готов до ноември

Вижда се краят на мащабните ремонти, които започна кметската управа на Благоевград преди близо една година. Кметът д-р Атанас Камбитов посочи датата 28 ноември като краен срок за приключване на проекта.

„Ремонтът на площадното пространство в центъра на Благоевград приключва в края на октомври, ремонтът беше абсолютно наложителен, тъй като на много места под плочките се отварят огромни ями, изключително опасни особено при по- голямо натоварване. Над 30 години, когато е построен в този вид площад „Георги Измирлиев“ не бяха правени сериозни ремонти“, каза градоначалникът. Не се сменят само плочките, прави се хидроизолация, както основно се ремонтират фонтаните и подплощадното пространство. Поради постоянните течове магазините под площада, наричани от жители и гости на града малкото НДК, бяха изоставени, а след ремонта тази зона отново ще се оживи. В цялата централна градска част ще бъде монтирано художествено осветление. Градоначалникът съобщи още, че всички строителни обекти вървят в срок, а ремонтът на ул. “Марица” приключва в края на годината. На мястото на изкоренените над 40-годишни дървета, които застрашаваха минувачите, ще бъдат засадени нови фиданки. 13 177 504,12 лв струва цялата сметка по грандиозните ремонти в Благоевград. Парите са осигурени по оперативната програма „Региони в растеж“ и с евродофинансиране.

В момента тече процедура за избор на изпълнител за внедряване и поддържане на система за електронно видеонаблюдение в Благоевград. Видонаблюдението ще обхване абсолютно цялата територия на града, и в централна градска част, както и в кварталите. Идеята е след самото изграждане Центърът за наблюдение да бъда предаден на полицията и органите на реда да осъществяват контрол, каза кметът Камбитов. Той поясни, че самата система отговаря на най-високите изисквания. Тя ще бъде с максимален брой функции, като ще има и опция за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП, както и възможност за управление в кризисни ситуации.

До 18 декември ще бъде завършено и депото за отпадъци и към днешна дата няма индикации, че този срок няма да се спази. Каза накрая кметът д-р Атанас Камбитов.

Източник: Monitor.bg