НОРАД помага на децата да проследят пътуването на Дядо Коледа

47 радара, разположени в Северна Америка, следят за поредна година тръгването на Дядо Коледа от Северния полюс и неговата обиколка из света за Коледа.

Взаимната програма за въздушна защита на САЩ и Канада НОРАД, проследява пътуването на белобрадия старец от 1958 г., когато организацията е създадена. Те разполагат с най-модерната техника за наблюдение на въздушното пространство по целия свят и получават данни от сателити в Космоса. Разположили са и камери, които да заснемат шейната с елените, когато влиза в някои от страните по света.

Обиколката на Дядо Коледа може да следите и вие ТУК

В далечната 1958 г. САЩ и Канада създават обща програма за защита на въздушното пространство над Северна Америка. Военни и пилоти изтребители са във пълна готовност да реагират при всяка заплаха, отправена към въздуха на двете държави и (островите им).

По Коледа обаче тези военни пилоти се занимават с нещо друго – от създаването на програмата, те всяка година следят маршрута на Дядо Коледа по света от Северния полюс. Доброволци отговарят на многобройните обаждания по телефона и имейли, в които деца от целия свят питат кога Дядо Коледа ще дойде в тяхната страна.
Убийство разтърси живота на група приятели – горещи страсти на косъм от смъртта!

Най-странните коледни традиции по света

Ако се чудите как екипът на НОРАД прихваща сигналът на шейната на Дядо Коледа – отговорът е червеният нос на Рудолф. По неговата топлина, военните се ориентират, защото сателитите, разположени в космоса улавят радиосигналите, идващи от носа на любимият помощник и приятел на Дядо Коледа.

И все пак, за да бъдат сигурни, че не бъркат сигнала, макар и малко вероятно, НОРАД са инсталирали и камери, които се включват час преди шейната да пристигне в някоя държава, за да я заснемат единствено на 24 декември от цялата година.

Изчисления, които правят задачата на Дядо Коледа възможна

Военните пилоти от НОРАД имат и още едно удоволствие, освен да следят къде е Дядо Коледа, и то е да летят заедно с него – да го посрещнат от Нюфаундленд и да го приветстват на територията на Северна Америка. Важно е да знаме, че няма самолет на света, било то и изтребител, който да е бърз, колкото шейната с елени на белобрадия добър старец. Той е така добър да намали за малко, за да помаха на пилота до него, и то винаги!

Макар с най-добрата технология във въздуха, НОРАД не знаят Дядо Коледа кога ще е в къщата на всяко дете. Те знаят само дали е влязъл в някоя страна или дали скоро ще е там.

За 5 часа Дядо Коледа е раздал 1,57 милиарда подаръка

Исторически, екипът е начертал обичайния му маршрут. Обикновено той тръгва от Тихия океан към Нова Зеландия и Австралия. След това се изстрелва към Япония и прелита над цяла Азия и Африка. Следват Европа, Северна, Централна и Южна Америка. Той не пропуска нито една държава, била тя и мюсюлманска.

Минава през дома на всяко дете, стига то да вярва в него. Според НОРАД той пристига в домовете на децата между 9 часа и полунощ, но никога, докато са будни! Ако са будни, той отива в следващата къща и се връща едва когато е сигурен, че послушното дете, което очаква подарък спи дълбоко!