Говорим ли правилно по телефона

Доста елементарно звучи правилото да казваме името си при вдигане на слушалката на стационарен телефон. У нас това почти не се прави, докато на Запад е норма, включително за домашните телефони. В България дори телефонистите на доста фирми не намират за нужно да произнесат името на фирмата при вдигане на слушалката, макар че това е тяхно задължение.

С настъплението на мобилните телефони правилата за разговор по телефона се усложниха. При мобилните телефони не е задължително да произнасяме името си при позвъняване, тъй като телефонът се смята за личен. При мобилните телефони никога не можем да бъдем сигурни къде се намира даден човек в момента, когато му звъним, затова правилният и даже задължителният първи въпрос е: “Удобно ли е сега да говорим?”

Много често срещана ситуация е самите нас да ни потърсят по мобилния телефон в неподходящ момент (например по време на служебно заседание). Тук правилото е в две части: първо, да зададем въпроса: “Мога ли да ви се обадя аз след половин час?” И второ, наистина да го направим.

Изключването на мобилния телефон в много ситуации позволява да се възползваме от предимствата на стационарния телефон, например преминаването през секретарка.